.
Zajímavé akce:

25.1. Přednáška Posvátná a obřadní místa pohanů, Praha
7. - 9.2. Pohanský ples Ohnivá Brigit, Lučany nad Nisou


P.S.: V současné době publikuji také na webech PFIcz a Vody Života (stránky o zdraví, osobním rozvoji a spiritualitě).

.............................................................................................................................................................................

Léky na talíři 1: Kouzelná jablíčka

30. prosince 2011 v 4:39 | Květa "Liliana" |  LÉČITELSTVÍ
Jablko, na první pohled běžný až obyčejný plod, na kterém si podle archeologických nálezů pochutnáváme minimálně už od doby 6500 let př.n.l., je z jiného pohledu ovocem magickým. Sehrává svoji důležitou roli v mnoha mýtech, příbězích a pohádkách - jako zakázané ovoce, jablko sváru, otrávené jablko, pokrm Bohů, dárce života, nesmrtelnosti i jiných darů. Po jablkách je pravděpodobně pojmenován bájný ostrov Avalon.

Severská Bohyně Idun, strážkyně jablek mládí:


V magii nebo při obřadech se jablečná šťáva může použít místo vína.
Halloweenská zábava - chytání plovoucích jablek do zubů - má svůj duchovní podtext. Symbolizuje cestu duše k vzdálenému Avalonu a k nesmrtelnosti.
V našich krajích se jablíčka stávala o Štědrém dnu věštícím nástrojem. Pokud se po rozkrojení objevila hvězdička, znamenalo to štěstí, pokud se ale objevil kříž, znamenalo to neštěstí. Pomocí jablkových jadérek věštili také hospodáři. Vložili dvanáct jadérek do misky s vodou a kolik jadérek vyplavalo na hladinu, tolik se dalo v novém roce očekávat suchých měsíců. Vcelku oloupaná slupka hozená za sebe zase svobodným dívkám svým tvarem napověděla počáteční písmeno jména jejich ženicha.
Darovaná červená jablíčka pak přinášela zdraví, sílu a dlouhověkost - a to nejen symbolicky.


Své čestné místo si jablko brzy získalo i v přírodní medicíně. Staré anglické přísloví říká: "An apple a day keeps the doctor away." (Jedno jablko denně zahání doktora.)
Kde všude nám kouzelná jablíčka pomohou?


Průjmová onemocnění
K léčení průjmu užívala jablka poprvé ajurvédská medicína a k tomuto účelu se používají dodnes. Účinnou látkou je zde pektin - ve vodě rozpustná vláknina. Působením střevních bakterií z pektinu vzniká ochranná vrstva, která pokryje podrážděnou střevní sliznici. Pektin také ve střevě boptná, zvětšuje tedy objem stolice a urychluje odstranění škodlivin. Jablečný pektin působí baktericidně na některé druhy bakterií (např. salmonela, stafylokok, Escherichia coli), které průjmy vyvolávají.

Zácpa
Jablka se uplatní i při opačných problémech se střevy, kdy stimujují pohyb tlustého střeva.

Snížení cholesterolu
Vláknina pektin na sebe ve střevech váže cholesterol z potravy a zabraňuje jeho vstřebávání. Vedle pektinu působí pozitivně i flavonoidy a antioxidanty, které chrání buňky vystýlající tepny před jeho usazováním.
Jablko tedy může posloužit jako ideální desert po tom, co si pochutnáme na něčem tučnějším.

Cukrovka
Dieta s vysokým obsahem vlákniny je doporučovaná i při tomto onemocnění. Pektin v jablkách navíc dokáže snižovat hladinu krevního cukru.

Rakovina a znečištění těžkými kovy
Jedno jablko denně si můžete naordinovat i jako prevenci rakoviny, zvláště tlustého střeva. Pektin váže ve střevě karcinogeny z potravy a pomáhá jejich rychlejšímu vylučování. Flavonoidy chrání buňky před poškozením.
Pektin pomáhá i s vylučováním těžkých kovů (např. sloučenin olova a rtuti).

Horečka
V 19. století se vařená nebo pečená jablka se užívala při lehčích horečnatých onemocněních, odvar z jabloňové kůry na malarickou horečku. Jablečný mošt může sloužit jako osvěžující nápoj při horečce jakéhokoliv původu.

První pomoc při poranění
Pokud se škrábnete nebo říznete někde na zahradě nebo v jablečném sadu a nemáte po ruce lékárničku, můžete jako první pomoc využít rozemnutý list jabloně. Listy obsahují floretin, aktivní látku typu antibiotika.

Posilují imunitu a pomáhají odolávat stresu.

Bezpečnost a rizika:
Moderním nebezpečím můžou být zbytky pesticidů u kupovaných jablek. Řešením je buď důkladně umýt nebo vyhledat zdroj chemicky neošetřený (někteří sadaři se chemickému ošetření vyhýbají nebo ho používají jen minimálně).
Pokud máte ve zvyku jíst jablíčka úplně celá, mám pro vás varovnou básničku od uznávaného amerického bylináře James A. Dukea:

Jedno jablko denně pro zdraví,
to už snad každý člověk ví.
Ale pozor na ta semena,
hodně může smrt znamenat.
Kdo najednou sní hrsti dvě,
ten na kyanid brzy zajde.


Jablíčka si můžete vychutnat nejen čerstvá nebo ve formě moštu. Pochoutkou jsou i opečené jablko se skořicí, křížaly, různé jablečné moučníky, koláče s jablečnými povidly a pro příznivce alkoholických nápojů je tu jabkovice (calvados) nebo cider.
Další možností, jak využít léčebný potenciál jablek, je:

Jablečný ocet


Potravina i lék ze šťávy čerstvých zkvašených jablek.
Obsahuje, stejně jako samotná jablka, mnoho minerálních látek a vitamínů (draslík, vápník, fosfor, sodík, železo, hořčík, vitamíny skupiny B, vit. C, kyselinu listovou). Má nízký obsah cukru.
Abychom si jeho léčivé vlastnosti užili, vyplatí se sehnat si ho v bio kvalitě.
Jaké jsou jeho účinky na tělo?

Díky kyselině octové a dalším látkám má antibakteriální účinek. Brání kažení zubů, čistí střeva od hnilobných bakterií i parazitů, má příznivý vliv na střevní mikroflóru. Jeho užívání odstraňuje zápach z dechu i stolice. Pomáhá zastavit průjem. Zastavuje i rozvoj ušních, nosních a krčních infekcí, infekcí močových cest, gynekologické výtoky.
Posiluje trávení, působí proti překyselení žaludku, nadměrné tvorbě žaludečních šťáv, pálení žáhy.
Zmírňuje ranní těhotenskou nevolnost.
Léčivě působí na krevní oběh - zvyšuje okysličování krve, krevní srážlivost. Uplatní se při potížích jako otoky žil a křečové žíly (ve formě obkladů), hemoroidy, nadměrné menstruační krvácení.
Ve formě obkladů rychle hojí sportovní zranění, otoky a bolesti kloubů.
Pomáhá při snižování tělesné hmotnosti (podporuje metabolismus, obsahuje vlákninu pektin).
Účinný je také při překyselení organismu (acidóze) - přestože je kyselý, vyvolává v těle zásaditou reakci. Překyselení organismu poskytuje živnou půdu mnoha nemocem včetně rakoviny (ta by mohla být podle nejnovějších výzkumů způsobena bakteriemi typu Candida, které žijí v kyselém prostředí).
Využijete ho i při zvyšování krásy - zplešuje stav pleti a vlasů (pomáhá i proti lupům), pomáhá při kožních problémech. Stačí v poměru 1:1 naředit s vodou, nanést na obličej a přikrýt (zavázat). Na vlasy použijeme roztok při závěrečném opláchnutí.
V létě zajistí pěkné opálení i ochranu kůže (aplikuje se rozprašovačem na kůži před opalováním).

Vnitřní užívání:
1-2 lžičky ve sklenici vody před hlavními jídly
med a jablečný ocet (poměr 1:1) s trochou citronové šťávy


 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama